Megoldatlan problémák: Rendezvény ReStart 2021 konferencia a hatékony újraindulásért

Dátum

Június 24-én a budapesti Bálnában tartják az első Rendezvény ReStart 2021 konferenciát, melynek fókusza a hazai rendezvényszektor kihívásai és lehetőségei az újrainduláskor. Az elmúlt másfél év alaposan megtépázta a hazai vendéglátó- és rendezvény-szektort, a turizmust, de ez alól nem volt kivétel a zenei szektor sem. Az újraindulás már megkezdődött, pontosan mely új szabályoknak kell megfelelni? Milyen források vehetőek igénybe? Hogyan változtak a közönség, a megrendelők, a szolgáltatók elvárásai?

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány, az NKA és a MARESZ közös szervezésében megvalósuló rendezvényen a Music Hungary Szövetség is részt fog venni több panelben is, hogy bemutassa a hazai zenei élet szereplőinek problémáit, kihívásait, megoldásokat keresve közös diskurzust nyisson meg a rendezvény szektor más szereplőivel, illetve megvizsgálja, milyen pénzügyi, támogatási lehetőségeket, továbbá naprakész információkat szolgáltatni a releváns jogszabályokról és azok gyakorlati alkalmazásáról. 

A Music Hungary Szövetség szeretne rámutatni, hogy a zenei szektor problémái nincsenek megoldva. Tavaly év végén bevezetésre került a KATA-s vállalkozásoknál egy szigorítás, ami az évi 3 milliós egy vállalkozásnak számlázott értékhatár felett extra adóval terheli a számlák befogadóját. A nagyjából egy évtizede bevezetett KATA nemcsak az adózást könnyítette meg, de nagyot lendített a kreatív szektorok kifehérítésében. A szigorítás a bújtatott munkaviszony ellen szól, ám a szektor berendezkedése miatt itt erről nincs szó, ám sokakat negatívan érint a szigorítás. Zenészek, technikai szakemberek gyakran számláznak egy helyre, akár magasabb évi összegben is, hiszen sok esetben a saját maguk által működtetett menedzsmentjükről, visszatérő együttműködésekről, megrendelésekről van szó. Ahhoz, hogy a szektor újraindulása gördülékenyen menjen, szükséges lenne a szigorítás diverzifikálása. Nem jelentene megoldást más adózási forma választása, mert azok olyan többlet terheket okoznának az amúgy is meggyötört szektornak, ami sok művészt és szakembert késztetne a pálya elhagyására. 

A másik, szintén állami szinten kezelhető segítség lenne a koncert- és fesztiváljegyek áfájának 5%-osra csökkentése lenne. Magyarországon egy átlagos évben kb. 80.000 élőzenei rendezvényt, azaz koncertet és feszitvált tartanak. Ez közel 10 ezer előadóművésznek nyújt fellépési lehetőséget, további több mint 50.000 szakembernek munkát, illetve millióknak kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget. A fizetős koncertek és fesztiválok egy közel 45 milliárd forintos piacot jelentenek. A hazai koncert- és fesztiválszervezés helyzetét többek között a nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően magas áfakulcsok (27%, illetve 18%) is nehezítik. A Szövetség tavaly készítetett hatástanulmány a PwC-vel, amiről egy rövid összefoglalót is írtak, illetve a teljes tanulmány is olvasható a honlapjukon.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz ill. védettségi igazolványhoz kötött. További részletek a www.mtpa.hu oldalon és a konferencia facebook-eseményében, valamint a Music Hungary Szövetség facebook oldalán

További
hírek

Music Hungary

Hírlevél feliratkozás

Add meg neved és e-mail címed, hogy elsőként értesülj fontos híreinkről, újdonságokról.