A koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának 5%-ra csökkentésének előnyei

Music Hungary cikkek borítókép 01

Dátum

A Music Hungary Szövetség tavaly rendelte meg a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen 5%-ra történő csökkentéséről a PwC Magyarországtól, melynek finanszírozását a Music Hungary Szövetség mellett a Sziget Zrt., a Magyar Fesztiválszövetség, a VOLT Produkció, a ZEME -Zenei Managerek Szövetsége, a Broadway, az Inconcert cégek állták. A hatástanulmány a 2019-es adatok alapján készült.

Magyarországon egy átlagos évben kb. 80.000 élőzenei rendezvényt, azaz koncertet és feszitviált tartanak. Ez közel 10 ezer előadóművésznek nyújt fellépési lehetőséget, további több mint 50.000 szakembernek munkát, illetve millióknak kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget. A fizetős koncertek és fesztiválok egy közel 45 milliárd forintos piacot jelentenek. A hazai koncert- és fesztiválszervezés helyzetét többek között a nemzetközi összehasonlításban kiemelkedően magas áfakulcsok (27%, illetve 18%) is nehezítik.

A COVID-19 világjárvány felerősítette és még jobban láthatóvá tette a szektort sújtó nehézségeket. Szükség van egy olyan támogatási eszközre, amely közép- és hosszú távon is piaci alapon, a valós teljesítményt értékelve nyújt segítséget az egyes szereplőknek: ilyen a koncert- és fesztiváljegyek áfakulcsának egységesen 5%-ra történő csökkentése.

  • Segítené a szektor újraindulását
  • Nincs jegyáremelés, mégis keletkezik többletbevétel
  • A teljes iparág 6,7 milliárd Ft addicionális nettó bevételhez tud jutni évente
  • Jelenleg nincs áfabevétel a koncertjegyekből, így most nem vonna el azonnal az államháztartástól
  • Az államháztartási kiesést valójában kompenzálja a többletköltés, a PwC számítása szerint a 5,3 milliárd Ft-os bevételkiesés ~9,7 milliárd Ft-os pozitív egyenleget teremt
  • Az alacsonyabb áfakulcs növelné a nemzetközi versenyképességet, illetve könnyebbé teszi a nagy külföldi produkciók “megszerzését”
  • Növelné a hazai szervezők kockázatvállalási hajlandóságát
  • A megnövekedett koncertszám a turizmusra is pozitív hatással van
  • Hosszútávon segítene a szektornak tartalékot képezni, ezzel növelné a szektor válságállóságát
  • A kisebb szereplőknek is segítség, hiszen a feltörekvő produkciók színpadra állítása is jövedelmezőbbé válik

A teljes hatástanulmány itt érhető el.
A fenti összefoglaló letölthető PDF-ben innen.

Május 13-án a Magyar Közgazdasági Társasággal közös szervezésben a Music Hungary Szövetség tartott egy kerekasztal-beszélgetést, ami előtt Szilágyi Dávid, a PwC vezető elemzője foglalta össze a koncert- és fesztiváljegyek áfájának 5%-osra csökkentésének hatásait. Prezentációja után Demeter Szilárd, a magyar könnyűzene megújításáért felelős miniszteri biztos; Mádi Zoltán, a Vígszínház gazdasági igazgatója, az MKT elnökségi tagja; Kádár Tamás, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt. cégvezetője és Weyer Balázs, a Music Hungary Szövetség elnöke osztották meg gondolataikat a hallgatósággal. A beszélgetést Birinyi József, az MKT Kultúragazdasági Szakosztályának elnöke vezette.

A beszélgetés teljes hosszában visszanézhető:

További
hírek

Music Hungary

Hírlevél feliratkozás

Add meg neved és e-mail címed, hogy elsőként értesülj fontos híreinkről, újdonságokról.