Megállapodott az EJI és a Spotify az internetes jogdíjakról

Dátum

Világszerte egyedülálló és örömteli hír, hogy az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) megállapodást kötött a Spotify digitális zeneszolgáltatóval az előadóművészi jogdíjak megfizetéséről. A megállapodás eredményeként az érintett előadók hozzájutnak jogdíjaikhoz.

A Deezerrel 2019-ben kötött megállapodásuk után az újabb megegyezés jelentős előrelépés az előadók internetes jogainak védelmében. Az EJI világviszonylatban is az első olyan előadói jogkezelők között van, amely megállapodást ért el a világ legjelentősebb streaming szolgáltatójával, a Spotify-jal.

Mit jelent az egyezség a gyakorlatban?
A Spotify a magyarországi működése első napjáig (2013. december 12.) visszamenően megfizeti a jogdíjakat az EJI által képviselt előadóművészeknek. Ezt a díjat – a megállapodásnak és a hatályos jogszabályoknak is megfelelően – az EJI szedi be a Spotify-tól és fizeti ki az érintett előadóknak. Az EJI-Spotify megállapodás nem csak a múltat, hanem az idei teljes év felhasználásait is rendezi.

Ki részesül a jogdíjból?
Jogdíjban azok az előadók részesülnek, akik hangfelvételeit a Spotify adatközlése szerint a szolgáltatás előfizetői meghallgatták, illetve 2022. december 31. napjáig meghallgatják.

Milyen előzmények után jött létre a megállapodás?
A jogdíjak megfizetése érdekében az EJI 2019 májusában indított peres eljárást a Spotify-jal szemben. A vita békés rendezésére azt követően került sor, hogy a Fővárosi Törvényszék az EJI-nek adott igazat 2020. november 6. napján kelt elsőfokú, nem jogerős ítéletével.

Mikor fizeti ki az EJI a megállapodás szerinti jogdíjakat?
Mivel a jogdíjakat és a felhasználásra vonatkozó több tízmilliós adatsort az EJI sok évre visszamenőleg egyszerre kapja meg, ezek feldolgozása várhatóan hosszabb időt, legalább fél évet vesz igénybe. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a jogdíjak és játszási adatok átvételét követően a jogdíjakat mielőbb felosszuk és kifizessük az érintettek előadók számára. A jogdíjak felosztására az EJI Felosztási Szabályzatának rendelkezései szerint a Spotify felhasználási adatai alapján kerül majd sor.

Mi lesz a többi streaming szolgáltatóval?
Az EJI további internetes cégeknek is fel fogja ajánlani a zenei szolgáltatással kapcsolatos jogvita békés rendezését, annak sikertelensége esetén pedig megindítja a peres eljárást a jogszerűtlenül működő szolgáltatók ellen.

További
hírek

Music Hungary

Hírlevél feliratkozás

Add meg neved és e-mail címed, hogy elsőként értesülj fontos híreinkről, újdonságokról.