Mi nem változik február 15-től? Összefoglaltuk röviden!

Music Hungary cikkek borítókép 01

Dátum

A néhány nappal korábban bejelentett, majd a 2022. január 20-án a Magyar Közlönyben megjelent, a védettségi / oltási igazolvánnyal kapcsolatos változások több kérdést is felvetettek számunkra is, illetve a Music Hungary tagsága felől is kaptunk több kérdést, így szeretnénk egy kis segítséget adni ezzel kapcsolatban, így a főbb változásokat pontokba szedtük. A teljes szöveg a Közlönyben itt érhető el

UPDATE: A kormány a rendeletet visszavonta május 1-ig, így az alábbi szöveget eszerint módosítottuk 2022.02.07-én.

Mikortól lép életbe a rendelkezés? 

2022. február 15. éjféltől már az új szabályozás lesz érvényben. UPDATE: május 1-ig még nem lép életbe.

Milyen rendezvényekre vonatkozik ez? 

Kizárólag a zenés, táncos rendezvényekre vonatkozik. Az ültetett koncerteknél, más típusú rendezvényeknél ez a szigorítás nem lesz érvényben. 

Mi változik a beléptetéskor történő ellenőrzésnél? 

Ahogy eddig, ezután is az oltási igazolvány QR-kódját kell majd leolvasni egy egyszerű telefonos applikáció segítségével. A QR-kód az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületére mutat, ahol egyértelműen látszik, hogy az illető oltottnak számít-e, vagy még érvényes-e a védettsége. 

Ki számít védettnek, kinek lesz érvényes az oltási igazolványa? 

Korábban az számított teljesen oltottnak, aki felvette a második, ismétlő oltását is, de védettnek számított az is, aki hivatalos teszttel tudta bizonyítani, hogy átesett a fertőzésen hat hónapon belül. Ez annyiban változik, hogy teljesen beoltottnak az számít majd, aki felvette a harmadik oltást is (ez esetben az oltási igazolványa jelen állás szerint korlátlan ideig érvényes marad). A február 15-e után betegségen átesők már nem kapnak oltási (korábban: védettségi) igazolványt, az érvényesség kizárólag a harmadik oltással szerezhető. 

UPDATE: május 1-ig a betegségen átesettek is védettnek számítanak, illetve a mindkét vakcinát (egydózisúnál egyet) felvettek igazolványa is érvényes marad.

Mi a helyzet azokkal, akik nemrég estek át a fertőzésen, ezért még nem vehetik fel a harmadik oltást, ám mégis szeretnének koncertre menni? 

Amennyiben valaki a február 15-e előtt, a második oltása után esett át a betegségen, és ezt hivatalos teszttel bizonyítani tudja, az igazolványa a teszt napjától számított hat hónapig nem veszti érvényét, ám utána rá is vonatkozik a szabály: csak a harmadik oltás ad újra érvényességet az igazolványának. UPDATE: ez a határidő kitolódik május 1-ig.

18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez, ám ha közben betölti a 18. életévét, már a 18 éven felüliekre vonatkozó szabály lesz érvényben.

A jegyvisszaváltási irányelveket ez hogyan befolyásolja? 

A jegyvisszaváltást minden vállalkozás saját ÁSZF-jében szabályozza, az ÁSZF-et pedig a vásárlóival meg kell ismertetnie. A rendelet a jegyvisszaváltási rendszereket nem szabályozza. 

Mi a helyzet a külföldi oltási igazolványokkal? 

Az EU-s védettségi igazolvány QR-kódját a szokásos módon kell leolvasni. Azoknak az országoknak a listáját, akikkel kétoldalú megállapodás született a COVID-igazolványok elfogadásáról, lejjebb görgetve találjátok. A listán nem szereplő, nem EU-tagállamok igazolványaival kapcsolatban sajnos egyelőre nincs bővebb információnk. 

Mivel minden kérdésre sajnos mi sem tudunk válaszolni, így levélben fordultunk Dr. Kásler Miklóshoz (EMMI), Dr. Müller Cecíliához (Operatív Törzs) és Demeter Szilárdhoz (PKÜ). Válaszukat egyelőre még várjuk, de alább olvashatóak a kérdéseink is. 

Miket kérdeztünk mi? 

  • Van bármilyen tervezett irányszám az átoltottság vagy a napi fertőzésszám alapján, amikor enyhíteni tervezik ezt a szigorítást? 
  • Tervezik-e, hogy esetlegesen a rendezvényekre bevezetik a negatív tesztet, mint a belépés egyik lehetséges feltételét? 
  • Tervezik-e valamilyen formában kompenzálni az így kieső látogatók miatt keletkező hiányt vagy veszteséget az élőzenei vállalkozásoknál, vagy külföldi minta alapján egy biztosítási alap létrehozását? 
  • Tapasztalatunk szerint az EESZT rendszerbe az oltási adatok gyakran késve, akár több hetes csúszással kerülnek fel, amiből a rendezvényekre történő beengedésnél, az oltási kártya ellenőrzésénél vitás helyzet alakulhat ki a szervezők és a látogatók között. Tervezik-e a rendszer ezen hibájának kiküszöbölését a közeljövőben? 
  • Hat éven aluli gyerekek részt vehetnek majd rendezvényeken oltási igazolvány nélkül? Illetve 18 éves kor alatt is szükséges-e a oltási igazolvány felmutatása, amennyiben a szülőnek/kísérőnek van érvényes oltási igazolványa? 

Amennyiben további kérdéseitek merülnek fel, vagy olyan esettel találkoztatok, ami példaértékű lehet másoknak is, kérünk titeket, hogy írjátok meg az info [kukac] musichungary [pont] hu címre. Előre is köszönjük!

Kétoldalú megállapodások az oltási igazolványok elfogadásával kapcsolatban az alábbi országokkal köttettek:

1) Szerbiával (április 29-től), 

2) Montenegróval (április 29-től), 

3) Szlovéniával (május 1-től), 

4) a Bahreini Királysággal (május 3-tól), 

5) Horvátországgal (május 6-ától), 

6) Törökországgal (május 11-től), 

7) Észak-Macedóniával (május 14-től), 

8) Csehországgal (május 15-től), 

9) Georgiával (május 21-től), 

10) Mongóliával (május 21-től), 

11) Moldovával (június 1-től), 

12) Ciprussal (június 6-tól), 

13) Szlovákiával (június 9-től), 

14) a Marokkói Királysággal (június 10-től), 

15) Albániával (június 10-től), 

16) Ukrajnával (június 11-től), 

17) Kazahsztánnal (június 23-tól), 

18) San Marinóval (július 13-tól) 

19) Üzbegisztánnal (július 24-étől), 

20) Zöld-foki Köztársasággal (augusztus 1-től), 

21) Andorrával (január 23-tól)

További
hírek

Music Hungary

Hírlevél feliratkozás

Add meg neved és e-mail címed, hogy elsőként értesülj fontos híreinkről, újdonságokról.