Levél az MTÜ-nek a közösségi élet újraindításáról szóló rendelettel kapcsolatban

Music Hungary cikkek borítókép 01

Dátum

Hétfőn a Music Hungary Szövetség levélben kereste meg Dr. Guller Zoltánt, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatóját a a július 29-i Magyar Közlönyben közzétett, „a közösségi élet újraindítását és az összetartozás-érzés erősítését szolgáló könnyűzenei események és rendezvények” szervezéséről szóló rendelettel kapcsolatban. A levélre még nem kaptunk választ, azt alább egy az egyben közöljük.

Dr. Guller Zoltán részére
Vezérigazgató 
Magyar Turisztikai Ügynökség

Tisztelt Vezérigazgató Úr!

A Music Hungary Szövetség, a magyar könnyűzenei élet minden területét átfogó és képviselő szakmai szervezetként pozitívan fogadja a július 29-i Magyar Közlönyben kinyilvánított kormányzati szándékot a közösségi élet újraindítására, a könnyűzenei szakma, hozzávetőleges felét kitevő részének megsegítésére, a pandémia által okozott súlyos nehézségek enyhítésére.

A Magyar Turisztikai Ügynökség által koordinálandó támogatás tényleges hatékonyságának megítéléséhez fontos lenne látnunk azt, hogy az e célra elkülönített 4,9 milliárd forintból arányaiban mekkora rész marad a rendezvényeket lebonyolító, nem könnyűzenei szervezeteknél (pl. önkormányzatok), mekkora részt kapnak a fellépő előadóművészek, illetve a zenei produkciók más szakmai közreműködői (menedzsmentek, szervezők, technikusok, szállítók, hangosítók stb.). Ugyancsak látnunk kellene, van-e lehetőség a programba való jelentkezésre, mik ennek a feltételei, vagy azt az MTÜ saját hatáskörben állítja-e össze.

A Music Hungary Szövetség kiemelkedően fontosnak tartja, hogy a könnyűzenei iparág, e támogatás által nem érintett jelentős része, jellemzően a piaci alapon működő, jegybevételes rendezvényeket szervező és az azokon résztvevő különböző közreműködők ugyancsak segítséget kapjanak az őket közel másfél éve sújtó nehéz helyzetben, amelyet adott esetben a nagyszámú ingyenes rendezvény csak tovább súlyosbíthat.

A segítségnyújtás leghatékonyabb eszközének az általunk többször javasolt 5%-os koncert- és fesztivál-jegy áfa ideiglenes, de azonnali bevezetését látjuk. Ez a megoldás a szakma egészének működését hatékonyan támogatná, valamint segítené az eltorzult piaci viszonyok helyreállítását, a piaci alapokon működő vállalkozások, produkciók hosszútávú megerősödését. Ez az intézkedés a költségvetést mindössze a most meghirdetett program nagyságrendjével terhelné.

A Music Hungary Szövetség felajánlja szakmai segítségét a meghirdetett program céljainak eléréshez.

Emellett azzal a tiszteletteljes kéréssel fordulunk önökhöz, hogy az augusztus 20-i állami ünnepekre meghirdetett rendezvényekre vonatkozó enyhítés, miszerint minden rendezvény szabadon, védettségi igazolvány nélkül látogatható legyen, vonatkozzon a nem állami szervezésű zenés, táncos rendezvényekre is, hiszen a kockázati értéke azonos az ilyen rendezvényeknek. A Szövetség és tagjainak tapasztalata szerint a védettségi igazolvány olyan arányban csökkenti a zenés, táncos rendezvények látogatóinak számát, ami csak még tovább sújtja az amúgy is megtépázott szakmát. Augusztusnak ebben az időszakában lesz a legtöbb ilyen rendezvény, ezért a korlátozások ezen időszakra történő feloldása nagyban segítené az iparág szereplőit.  

Bízunk mielőbbi pozitív válaszában. 

Üdvözlettel, 

Kádár Tamás
A Music Hungary Szövetség társelnöke

Budapest, 2021. augusztus 09.

További
hírek

Music Hungary

Hírlevél feliratkozás

Add meg neved és e-mail címed, hogy elsőként értesülj fontos híreinkről, újdonságokról.