A Music Hungary demonstrációra szólítja fel a zenészeket és a zenei szakmát

Dátum

A zenei-  és a teljes kreatív szektor számára sokkoló volt, ahogy napok alatt elfogadta a kormány az új KATA-törvényt, ami – főleg két év pandémia, lezárások és korlátozások után – teljesen kilátástalan helyzetbe hozott és megfelelő adózási forma nélkül hagyott nagyjából 450.000 egyéni- és kisvállalkozót, ebből nagyjából 150.000 kreatív ipari dolgozót, zenészeket, technikai szakembereket, szervezőket, menedzsereket, független kis kiadókat. 

Szakmánkat megtépázta az élőzenei szektor leállítása, az azóta nagyságrendekkel megdrágult szolgáltatások és munkaerő, a bizonytalanság következtében nagyon sok kiváló szakember és zenész lett pályaelhagyó. A talpraálláshoz még egy év legalább kellett volna, ám az új KATA-törvénnyel a helyzet csak még jobban romlott. Ezért a Music Hungary Szövetség szeretne felszólítani minden zenészt és zenei szakembert, hogy valamilyen formában fejezzék ki tiltakozásukat. Demonstráljunk együtt azért, hogy ha már KATA-val nem is, de ahogy ebben a közleményünkben is kifejeztük, egy szektorspecifikus, egyszerű adózási formával a kormány engedje tovább létezni a zenei szektort. 

Alább megfogalmaztunk néhány ajánlást arra, hogy ezt hogyan teheti meg mindenki, aki úgy érzi, hogy kifejezné ezzel kapcsolatos véleményét, pártpolitika-mentesen. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy az alábbiak pusztán javaslatok, senkit nem szeretnénk olyan véleménynyilvánításra rávenni, amit nem érez magáénak. 

Javasolt időintervallum: augusztus 1-7.

1. Alakíts át egy fotót

Az aktuális zenekari- vagy sajtófotó felét feketítsétek el, és írjatok rá egy üzenetet, majd posztold ki a social media felületeiden. Ha szeretnéd, innen le tudod tölteni az általunk készített képet

Üzenet-javaslat: „Alkotni és dolgozni szeretnénk, kiszámítható, törvényes, méltó körülmények között!”

Javasolt hashtag:  #nemakarunkcsendet

2. Posztolj egy videóüzenetet

Rövid, maximum 1 perces videóüzenetben mondjátok el, hogy hogyan érint titeket, mint zenészeket, illetve a körülöttetek dolgozó zenei- és technikai szakembereket az új KATA-törvény. Fejezzük ki együttérzésünket egymással ebben a kilátástalan helyzetben!

Javasolt hashtag:  #nemakarunkcsendet

3. Egy perc csend

Ha augusztus 4-7-ig fellépsz valahol, fél vagy egy percre csendesítsd és sötétítsd el a színpadot. A közönségnek mondd el előtte és utána, hogy ez miért történik. Te ismered a közönséged, olyat mondj, ami neked önazonos. 

Javasoljuk, hogy kerüld a pártpolitizálást, illetve a negatív kritikák elkerülése végett érdemes nem személyesen magadról vagy az anyagi helyzetedről, hanem inkább a körülötted dolgozók nehéz helyzetéről beszélni. Elmondhatod, hogy nélkülük ilyen csendes és sötét lenne a színpad. 

4. Jegyár ma és szeptembertől

Ebben az időszakban a fellépéseid jegyára mellé írd oda zárójelben, hogy a KATA-ról az átalányadózásra való átállás következtében megnövekedett adóterhek miatt mennyivel drágulna meg a koncertjegy. 

Javaslat: “Ez a koncert a zenei szakmának megfelelő adózási rendszer hiányában szeptembertől XXXX Ft-ba kerülne.”

A Music Hungary Szövetség a maga eszközeivel mindent megtesz a szakma érdekeinek érvényesítéséért, de közös és látványos fellépés kell ahhoz, hogy meghallják a szavunk és megszülessen egy, a kreatív szektornak megfelelő, kigazdálkodható adózási forma adminisztratív terhektől és -költségektől mentesen.

További
hírek

Music Hungary

Hírlevél feliratkozás

Add meg neved és e-mail címed, hogy elsőként értesülj fontos híreinkről, újdonságokról.