Konferencia

2019. május 27. hétfő

Helyszín: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, 3300 Eger, Bolyki-völgy

10:00-10:10

Megnyitó

10:10-11:20
 
Hol a helye az átalakuló kultúrafinanszírozásban a könnyűzenének? Hogyan érinti az iparágat a megszűnő TAO, mely területeken apadnak el és hol buzognak fel pénzforrások? Ki finanszírozza meg a könnyűzenei oktatást, és miben lehetnek partnerek a közművelődési hálózatok?
11:30-12:30
 
Mit kezdenek a városok a zenével, különösen pedig a könnyűnek csúfolt műfajokkal? Segítenek-e a helyi zenei koncepciók a szakmán? Hogyan járul hozzá a helyi zenei élethez az EU? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a regnáló és városilag is érintett magyar uniós biztossal, valamint Veszprém, a házigazda Eger képviselőjével.
12:30-13:30
 
Lennon-McCartney? Szörényi-Bródy?
Már nem. Az amerikai toplistán ma egy dalnak már átlagosan 9,1 szerzője van, de ez a szám Magyarországon is folyamatosan növekszik, 3,6-nál járunk. Milyen lehetőségek vannak a magyar zenészeknek a szerzői kollaborációkban? Hogy lehet valaki nemzetközileg is sikeres dalszerző? Mit csinál egy zenei producer, és hogyan alakul az alkotók között a lányok aránya? A fenti kérdések mellett az első két Dalszerző Expo tapasztalatairól is beszélgetünk majd.
13:30-14:30
14:30-16:00

Vitatkozhatnánk azon, hogy kell-e magyar világsztár egyáltalán, de nem fogunk. Azt kutatjuk inkább, mi kell ahhoz, hogy legyen. Az elmúlt két-három év sikeres és látványos nemzetközi építkezést hozott: megerősödő exportiroda, nemzetközi új piacok megnyílása, sikerek, amelyekről tudunk, és sikerek, amelyekről nem sokat hallunk; magyar előadók zenéit játszó világhírű rádiók, és magyar fókuszt felvállaló fesztiválok. Példa-e Dua Lipa, játszik-e Jimmy Fallonnál a Qualitons és lesz-e a brit 100-as listán Belau? Meglesz-e az áttörés, és születik-e ténylegesen magyar világszám?
16:00-16:45

A szöveges és zenei műsorok iránti igény nem szűnt meg, csak kezd „máshova költözni”: podcastokban, a Mixcloudon, Soundcloudon és a különböző YouTube-csatornákon keresi közönségét. A decentralizált platformoknak még nincs stabil üzleti modellje, de a nagy média- és online szolgáltatók keresik a megoldást. Természetes szükségszerűség vagy rendszerhiba, hogy teljesen más dalok népszerűek a különböző platformokon?
17:00-17:45

Előtérbe lép-e a háttérzene? A hazai rádiós piac átalakulása jelenleg nem kedvez a kortárs könnyűzenei dalok nyilvánossághoz segítésében. Lehet-e az új magyar dalok vigaszága a közben erősen felfejlődő háttérzenei színtér, ha azok elérése már jelentős helyi rádióadók elérésével is vetekszik? A Music Hungary Szövetség „Mik lesznek a slágerek 30 év múlva? Avagy, a mai könnyűzene médiamegjelenésének problémái” című első szakmai kerekasztalának továbbgondolása I.
17:45-18:30

Zeneipari megmondás pro és kontra.
A Music Hungary új sorozata: a zeneipar meghatározó trendjei és aktuálisan nagy port kavaró történései szemtől szembeni beszélgetésben.
18:30-19:00

Aktuális kultúrpolitikai kérdések, különös tekintettel a könnyűzenére

2019. május 28. kedd

Helyszín: Imola Hotel Platán, 3300 Eger, Csákány u. 7.

10:00-11:15

Legyen egy történeted! Sztorik kellenek, hogy eladható legyél – egyre többet halljuk, már a rádiós játszásba való bekerüléshez is. De valóban számít-e, hogy milyen az ismertség-faktorunk, és ha igen, hogyan legyünk „valaki”? Mit jelent hitelesnek maradni és mihez kezdjünk a személyiségünkkel, ha nem trendiben versenyzünk? Három különböző karrierút esete a nyilvánossággal és a rádiós játszással. A Music Hungary Szövetség „Mik lesznek a slágerek 30 év múlva? Avagy, a mai könnyűzene médiamegjelenésének problémái” című első szakmai kerekasztalának továbbgondolása.
11:30-11:50
11:50-12:50

Halomnyi tudás van a világban könnyűzenéről – csak éppen sehol sem fordítják magyarra a számunkra érdekes kutatásokat. Magyar kutatások pedig fragmentáltan zajlanak, alacsony költségvetéssel. Kinek, mennyiből, kinek a pénzéből és mit kellene kutatnia ahhoz, hogy az információkból a szakma is profitáljon? Megkíséreljük összefogni a kutatásokat, ráadásul nem nulláról indulunk: budapesti kerekasztal-beszélgetésen alapoztuk meg ezt a panelt.

A VII. Music Hungary Konferencia moderátorai Horváth Gergely és Stumpf András lesznek!

A PROGRAMVÁLTOZÁS JOGÁT FENNTARTJUK!