Nyilvános az első Music Hungary-díj shortlistje, lássuk a nevezetteket!

Dátum

Régi tervét valósítja meg a Music Hungary Szövetség: rangos szakmai díjjal tüntetik ki a könnyűzene kiemelkedő tehetségeit és szakembereit a zenészektől az előadókon át a háttérben dolgozókig. Azért alapították a Music Hungary-díjat, hogy több figyelmet irányítsanak a zenei szektorra, elismerésben részesítsék a kiemelkedő teljesítményeket. 

A Szövetség célja, hogy egy olyan átfogó, a zeneipar minden szegmensét mustráló díjat alapítson, mely Magyarországon korábban nem volt. Az alapítás éve egybeesik a Konferencia jubileumával, az első díjátadó gála a X. Music Hungary Konferencia & Showcase zárónapján, november 30-án lesz a veszprémi Hangvillában, mely ismét a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt főtámogatásával valósul meg.

A nevezés folyamata nyílt volt, a nevezettekből pedig szakmai zsűri állította össze a shortlistet, nyolc kategóriában. A kategóriák plasztikusságával a Szövetség az átjárhatóságot és a zeneipar egységes szövetét hangsúlyozza. Lássuk az esélyeseket: 

A Music Hungary Backstage-díja

 • Kiss Mónika
  A pécsi kulturális élet meghatározó egyénisége, az ország egyik legegyedibb hangulatú fesztiváljának, az Ördögkatlannak az egyik alapítója és főszervezője. Alapítótársával, Bérczes Lászlóval együtt 2019-ben elnyerték az év fesztiválszervezője díjat.  
 • Koncz Balázs
  Koncz Balázs a pécsi székhelyű ZajZajZaj alkotói tér, közösség és management egyik alapítója, többek között a 30Y, az Esti Kornél és az Óriás menedzsere, a Pécsi Tudományegyetemen működő Zenélő Egyetem (ZEN) programkoordinátora, a Hangfoglaló Program rendszeres mentora. 
 • Podlovics Péter
  Podlovics Péter a hazai és a nemzetközi színtéren is otthonosan mozog, számos külföldi produkció Magyarországra hozatalával ott volt az A38 hajó induló éveiben. Az XLNT Booking & Records keretei között mások mellett az Ivan and The Parazol, az Európa Kiadó, a Braindogs menedzselését végzi, de olyan fiatal produkciókat is felkarol, mint Co Lee vagy Young Bite.
 • Supermanagement
  A három fős Supermanagement olyan előadók teljeskörű management és kiadói feladatait látja el a magyar zenei piacon, mint a Wellhello, a Follow The Flow, a Cloud9+, valamint az elmúlt pár év két kiemelkedő sikertörténete, a nulláról nagyszínpadokra jutó Azahriah és Dzsúdló.
 • A Sziget Fesztivál szervezőgárdája
  A Sziget Fesztivált két év kényszerű kihagyás után, egy globálisan nehéz helyzetben és nagy piaci verseny közepette sikerült ismét feltenni az európai fesztiváltérképre a fesztivált szervező csapat erőfeszítéseinek köszönhetően.

A Music Hungary Showtime-díja

 • Azahriah stáb
  Azahriah kevesebb mint két év alatt tett szert hatalmas rajongótáborra, profi háttérstábjával együtt pedig máris olyan színpadi produkcióval, látványvilággal és jelenléttel rendelkezik, amellyel kiemelkedik a hazai mezőnyből. Saját életére, történeteire kellő öniróniával reflektál, magabiztosan ugrál a stílusok között, stábja pedig megteremti számára  
 • Budapest Park
  Az idén 10 éves Budapest Park Magyarország és Közép-Európa meghatározó szabadtéri koncerthelye, mely fél éven keresztül biztosít állandó fesztiválhangulatot Budapesten. A Park amellett, hogy kiemelt szerepe van a hazai és nemzetközi koncertkínálatban és társadalmi szerepvállalása is példaértékű, adottságainál fogva a leglátványosabb produkcióknak ad otthont, ide a legtöbb zenekar különleges show-val, speciális díszlettel, technikával és dramaturgiával érkezik.
 • Krúbi: Krúbileum produkció
  Krúbi öt év alatt a magyar zenei élet kiemelkedően sikeres előadója lett, miközben mindvégig megőrizte koherens egyéniségét és produkciója mögött kimagasló intelligenciát és kreativitást találunk. A Krúbileum, mely a Parkban rendezett nagykoncert után néhány kiemelt vidéki állomáson is bemutatkozik, méltó összefoglalása az öt évnek nagy adag iróniával, társadalmi reflexiókkal, komplex dramaturgiával és magas színvonalú produkciós háttérmunkával.
 • Majka stáb
  Majka amellett, hogy vitathatatlanul Magyarország legnépszerűbb zenei előadói között van, a kezdetektől hatalmas hangsúlyt fektet arra, hogy koncertjei minden szempontból emlékezetes, komplex élményt nyújtsanak. A Majka produkció nagy létszámú stábja évről évre hatalmas rutinnal és professzionalitással hozza létre az új színpadi show-k zenei, hangulati és látványvilágát. 
 • Passion Backline
  A Passion Backline a magyar koncertipar egyik meghatározó háttérszolgáltatója, amely szakmai profizmusával, hozzáértésével, támogató hozzáállásával, odaadásával számos kimagasló produkció színpadra állításához járult és járul hozzá, emellett a COVID időszaka alatt önzetlenül támogatta technikai parkjával a nehéz helyzetbe került szakmát.

A Music Hungary Vizuál-díja

 • Anima Sound System: Öltöztessél fehérbe
  Az Anima Sound System Törőcsik Franciskával és a Romano Drom énekesével, Kovács Antallal készített dalára Kostil Luka és Mazzag Izabella készített önálló filmművészeti alkotásnak is beillő klipet, mely a VI. Magyar Klipszemlén aranyérmet nyert a legjobb rendezés kategóriájában, valamint a Berlin Video Music Awards „Best Narrative” jelöltjei közé is beválogatták.
 • Bátori ‘Jim’ Gábor – sinco
  Bátori ‘Jim’ Gábor, fotós művésznevén sinco a hazai könnyűzenei élet legfoglalkoztatottabb fotósainak egyike, kevés zenészt találunk, akit ne örökített volna meg legalább egyszer sajátos, koherens képi világával, melyet évről évre kordokumentumként is fontos, Sincology című köteteiben is jól nyomon követhetünk. Egy ideje a klipkészítésben is otthonra lelt, idei legfontosabb rendezése a 30Y „éhezők jóllakottak” című, erősen társadalomkritikus videója. 
 • Carson Coma
  A Carson Coma nem csak azzal vívott ki magának szakmai elismerést, hogy pár év alatt a legnépszerűbb magyar zenekarok közé került, de mindezt egy rendkívül koherens, tudatosan felépített arculattal, megjelenéssel, látványvilággal segítette, melynek egyaránt része az öltözék, a színpadi megjelenés, a tipográfia, a borítók és fényképek látványvilága, a díszletek és a klipek hangulata.
 • Miki 357: Beton.Hofi vizuális arculata
  Beton.Hofi gyorsan felívelő zenei karrierjének egyik fontos építőköve az a következetes együttműködés, amely videoklipek, live session videók és egyfajta vizuális és kreatív direkció mentén a hazai klipes szakma fenegyerekével, Miki357-tel történik.
 • Szombath Máté
  Szombath Máté az egyik legtehetségesebb hazai kliprendező, a Cineast kollektíva egyik alapítója, klipjeire kreatív látványvilág és egyedi, különleges technikai megoldások jellemzőek. Olyan zenekarokkal dolgozott például, mint a Platon Karataev, a Trillion, a Blahalouisiana, a Törzs és a Woodstock Barbie.

A Music Hungary Innováció-díja

 • A Magyar Zene Háza Hangdimenziók c. kiállítása és Hangdómja
  A Magyar Zene Háza 2022 elején nyitotta meg kapuit és a kezdettől fogva nagy figyelmet kivívó unikális építészeti kvalitásai mellett rögtön a működés első hónapjaiban hangos sikert aratott a zenetörténetet nem csak szavak szintjén interaktív, abszolút XXI. századi megközelítésben feldolgozó állandó kiállításával, valamint a különleges architektúrájú Hangdómmal, mely a leginnovatívabb hazai audiovizuális művészeti projekteknek ad otthont.
 • Hangszert a kézbe
  Országjáró könnyűzenei játéktér és ismeretterjesztő sorozat a Hangfoglaló Program támogatásával, amely immár a hatodik évadban viszi közel a legmodernebb hangszereket az iskolásokhoz, a fiatalokhoz az ország számos településén, eddig már több mint 60 alkalommal, ezzel több ezer fiatal számára megteremtve a lehetőséget e hangszerek kipróbálására.
 • Szuterén Gasztrotér
  A Szuterén Gasztrotér az első olyan lakásétterem Budapesten és Magyarországon, amely helyet ad koncerteknek, elsősorban intimebb hangulatú zenei és zenés irodalmi programoknak, újszerű módon összekötve ezzel a családias gasztronómiát minőségi, kortárs hazai zenei produkciókkal.

A Music Hungary Pro-díja

 • Bajnai Zsolt
  Bajnai Zsolt, a Cseh Tamás, későbbi Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program elindítója, 2015-2020 között NKA kollégiumi vezető, 2018-2021 között a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda vezetője volt. A könnyűzenéért és a zenei oktatásért végzett munkája hiánypótló Magyarországon. 
 • Bali Dávid
  Bali Dávid zenész, az A38 Hajón volt programszervezői, majd 2018 és 2021 között a HOTS könnyűzenei exportirodát vezette, jelenleg a Belive kiadói kapcsolatokért felelős vezetője. A magyar zenei exportért végzett munkája máig példamutató.
 • Bóna Márk
  Bóna Márk, Marka, bő 20 éve dolgozik az élőzenei szektorban szabadúszó promóterként a legendás Kultiplextől a elindulva, jelenleg a Sziget-fesztiválcsoport stábját erősíti, emellett a Majdnem Híres Rocksuli fesztivál akadémiájának vezetője. 
 • Fehér Gábor
  Fehér Gábor a Bohemian Betyars zenekar basszusgitárosa és managere, az UbikEklektik és a La Boum fesztivál társalapítója, a Gallus & Hirundo agency egyik alapítója, akikkel a világzenei élőzenei színtéren hatalmas sikereket érnek el az Államoktól Ázsiáig.
 • Jehan Paumero
  Jehan Paumero 2003-ban szinte véletlenül került Franciaországból Pécsre, eleinte koncerteket és turnékat szervezett, majd közép- és kelet-európai zeneipari tapasztalatai segítségével jelentős szerepet játszott, hogy itthon is elindulhasson a Believe és mára a régióban jelentős piaci részesedést tudhasson magáénak.

A Music Hungary Média-díja

 • Csepelyi Adrienn
  Csepelyi Adrienn Junior Prima-díjas újságíró, Popfilter című műsora a Klubrádión indult 2017-ben, ezt szabta át podcastnak, amikor a WMN-hez érkezett. A Popfilterért 2018-ban a Fidelio a KULT50-be választotta popkultúra kategóriában, 2020 tavaszán sportolónőkkel készített minisorozata pedig reklámszakmai elismeréseket kapott.
 • Hajós András
  Hajós András dalszerző, zenész, televíziós-, rádiós- és online műsorkészítő, akinek az Emil.RuleZ! mellett a Dalfutár című sorozatot köszönhetjük. Az immáron nyolcadik évadára készülő sorozat nagyban hozzájárult, hogy a zenekészítés titokzatos folyamata közelebb kerüljön az emberekhez. 
 • Lénárd László (posztumusz)
  Lénárd László nemrégiben, életének 58. évében hunyt el. Zenei újságíró, a HammerWorld magazin társalapító-főszerkesztője, a hard rock és a metal műfaj egyik legnagyobb hazai szakértője, akinek a munkája volt az élete. 
 • Rónai András és a Dalszerző blog
  Rónai András újságíró, a Dalszerző zeneipari blog szerkesztője, a Recorder rendszeres szerzője. Munkája és a Dalszerzőn megjelenő zeneipar szakmai cikkei példamutatóak és hiánypótló a hazai zenei sajtóban.
 • Sajó Dávid
  Sajó Dávid a Lángoló Gitároknál kezdte zenei újságírói pályáját, majd 2012-ben az Indexnek kezdett dolgozni, ahol elindította a Stenk zenei rovatot, 2020. óta a Telexnek dolgozik, 2021 januárja óta az After Sajó Dáviddal könnyűzenei podcast műsorvezetője.

A Music Hungary Inspiráció-díja

 • Fábián Juli Emlékalapítvány
  A Fábián Juli családja és közeli zenésztársai által létrehozott, Szepesi Mátyás által vezetett Fábián Juli Emlékalapítvány Juli emlékének gondozásán túl célul tűzte ki azon zenészek támogatását, akik hosszan tartó betegség miatt nem tudnak alkotni, fellépni, dolgozni. A koronavírus-járvány ideje alatt az Alapítvány két pályázati kiírással is segítette a bajba került, munka nélkül maradt zeneipari háttérmunkásokat.
 • Margaret Island: Flower Power Fesztivál
  A Margaret Island különleges minifesztiválja, melyre a Budapest Parkban került sor, az elfogadás, az összekapcsolódás és a békében együttélés jegyében valósult meg és mindenekelőtt a női egyenjogúságra, a női energiák jelenlétéből származó harmóniára fókuszált: előzenekarként csupa női előadó, kísérő programként pedig női ügyekkel foglalkozó civil szervezetek mutatkoztak be.
 • noÁr Mozgalom
  A noÁr Mozgalom úgy állt a jogaikért kiálló pedagógusok mellé 2022 őszén, hogy aktivizmusa eszközeként professzionálisan és teljesen otthonosan használja a zenét. Szervezőmunkájuknak köszönhetően számos zenekar közvetít rajongóik felé fontos társadalmi ügyeket, a legnagyobb demonstrációkon fellépett többek között Péterfy Bori, a Kiscsillag, a Carson Coma, a Dope Calypso és sokan mások.
 • Takács Dorina Deva
  Takács Dorina, művésznevén Deva húsz évesen robbant be a magyar zenei köztudatba különleges zenei atmoszférájával, 2022-ben elnyerte az európa legígéretesebb feltörekvő tehetségeinek odaítélt Music Moves Europe díjat. Zenéjében és kommunikációjában is kiemelt szerepet kap a természettel való azonosulás, a fenntarthatóság, a mély és közvetlen kapcsolat az élővilággal, a környezetünkkel. 
 • Varga Livius
  Varga Livius a Quimby perkása, egyik frontembere, A Kutya Vacsorája alapítója, showman, televíziós műsorvezető, ismert horgász, természetjáró, aki környezetünk védelmének fontosságával kapcsolatos üzeneteit mind zenéjén, mind egyéb megnyilvánulásain keresztül folyamatosan közvetíti a nagyközönség felé. 2016-ban megkapta a Természetvédelem Nagykövete címet.

A Music Hungary Crossover-díja

 • Aranyakkord – Győri Balett – Karzat Színház: Dalok a Bolhapiacról
  A Kiss Tibor vezette Aranyakkord dalaiból 2022-ben a Győri Balett művészei, valamint a Karzat Színház vezetője, Pál Kálmán segítségével színházi darab született. A darabban megénekelt Bolhapiac a rendező megfogalmazásában „a megunt tárgyak és a hozzájuk tartozó lelkek vására.”
 • Barna Emília
  Barna Róza Emília popzenekutató, szociológus és egyetemi oktató, akinek nemcsak olyan képzett fiatalokat köszönhetünk évről-évre, akik széleskörű és magas szintű ismerettel rendelkeznek a zeneiparról, de olyan kutatásokat és tanulmányokat is, amelyek a hazai popzenei szcénát vizsgálva reflektálnak jelenünkre.
 • Harcsa-Keszég-Márkos-Benkő-Pándi: Tandori / Sziveri versprojekt
  A nem mindennapi művészeti koprodukció korábban Kassák Lajos, legutóbbi verslemezén pedig Tandori Dezső és Sziveri János verseit dolgozta fel szabad zenei és zsigeri improvizációs eszközökkel, avantgard színházi elemekből is inspirációt merítve.
 • Marton Szabolcs: KVARK
  A KVARK egy egyedülálló művészeti és közösségi esemény, egy kivételes, térhangzású instrumentális és kísérleti zenei előadás mapping technikával kiegészítve, amely a szerző, Marton Szabolcs producer-zeneszerző megfogalmazása szerint „az élet elemi részecskéire koncentrál.”
 • Pátkai Rozina – Minka
  Pátkai Rozina munkássága példamutatóan olvasztja egybe a különböző művészeti ágakat. 2016-ban elkezdett projektje, vagy inkább alteregója, a MINKA a magyar költészet remekeit interpretálja újra elektronikus zenei elemekkel, eltérő műfajokból érkező művészek közreműködésével és erős vizuális világgal.
 • Prieger Zsolt zenés irodalmi estjei
  Prieger Zsolt, az Anima Sound System hiperaktív alapítója és központi alkotója az elmúlt években számos magyar irodalmi életműhöz nyúlt hozzá kortárs elektronikus zenei eszközök felhasználásával, interdiszciplináris esteket létrehozva akár kortársak (Térey), akár klasszikusok (Csokonai, Pilinszky, Kassák) szövegeit megidézve.

A shortlistből a nyerteseket a Szövetség elnöksége, Weyer Balázs elnök, Kádár Tamás társelnök és Süli András elnökségi tag választja ki, a shortlistet pedig szakmai bíráló bizottság állított össze: Jónás Vera Artisjus- és fonogram díjas énekesnő, dalszerző; Décsy Eszter, a Music Hungary Szövetség PR- és kommunikációs menedzsere; Horváth Gergely rádiós szakember, kreatív producer; Réz György, kommunikációs szakember és Majdnem Híres Rocksuli társalapítója; Stiedl Gusztáv, Schubert Music Publishing társtulajdonosa és a Magyar Zeneműkiadók Szövetségének társelnöke; Temesi Bertalan Artisjus és Fonogram díjas basszusgitáros,zenei producer; és Varga Balázs, a TIXA Hungary Kft. alapítója, ügyvezetője, a Fekete Zaj Fesztivál főszervezője.

A X. Music Hungary Konferencia & Showcase november 29-30-án lesz Veszprémben, a jegyek már kaphatók a Tixa felületén.

További
hírek

Music Hungary

Hírlevél feliratkozás

Add meg neved és e-mail címed, hogy elsőként értesülj fontos híreinkről, újdonságokról.