Kihirdették a jövőévi adóváltozásokat

Dátum

Az Előadóművészeti Jogvédő Iroda összeszedte a legfontosabb változásokat, ezeket alább és az ő oldalukon is olvashatjátok:

A Magyar Közlöny 2020/261. számában megjelentek a 2021. január 1-jétől hatályos adótörvény-módosítások (2020. évi CXVIII. törvény egyes adótörvények módosításáról). Sajnálatos tény, hogy az elfogadott adócsomag semmilyen érdemi változást, enyhítést, segítséget nem jelent az előadóművészeknek. Különösen fájó a KATA szabályok változatlanul hagyása, sőt szigorítása: az egy vevőnek számlázott 3 millió forintot meghaladó bevétel után a vevőnek 40 százalékos különadót kell fizetnie.

KATA

A KATA-szabályok 2021. január 1-től életbe lépő változásai elsősorban az egy cég felé számlázó kisadózó vállalkozások vagy azok részére bevételt juttató cégek számára jelenthet többlet adóterhelést jövőre: az egy vevőnek számlázott 3 millió forintot meghaladó bevétel után a vevő (külföldi vevő esetén a vállalkozó) 40 százalékos különadót kell fizetni.

Ha a katás adóalany bevétele külföldi kapcsolt partnertől, vagy 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel esetében külföldi megbízótól származik, a 40 százalékos mértékű különadó a kisadózó vállalkozást terheli, és az adó alapja a 3 millió forintot meghaladó bevételrész 71,42 százaléka.

ÁFA

2021-től lehetővé válik az adóalap utólagos csökkentése azon behajthatatlan követelések vonatkozásában is, amelyek esetében a vevő (adós) nem minősül áfaalanynak – ez elsősorban azoknak jelent majd érdemi teherkönnyítést, akik szolgáltatásukat közvetlenül a lakosságnak nyújtják. Az előadók jellemzően nem ilyen szolgáltatást nyújtanak.

Személyi jövedelemadó

Jelenleg a súlyosan fogyatékos magánszemély által igénybe vehető személyi kedvezmény az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg, amellyel a magánszemély az összevont adóalapjának adóját csökkentheti. Az elfogadott módosítás szerint a kedvezmény – a családi adókedvezmény mintájára – az összevont adóalapot csökkentő tételként érvényesíthető 2021-től. A csökkentés felső határa havonta a minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg (ez jelenleg 8.050 forint).

KIVA

A kiva adókulcsa 2021-től 11 százalékra csökken. A KIVA válaszhatóságának törvényi feltételei is változnak: a bevételi értékhatár a jelenlegi egyről hárommilliárd forintra, a kilépési pedig háromról hatmilliárd forintra nő. Ezek a kedvező változások még vonzóbbá teszik ezt az adónemet a magasabb bérköltséggel vagy beruházási igénnyel bíró vállalkozások számára, ami nem kifejezetten jellemző a jóval kisebb léptékekben működő előadóművészi vállalkozásokra.

Utoljára frissítve: 2020. november 27.

Ez a tájékoztató a feltöltése napján hatályos jogszabályok alapján irányadó általános szabályokat tartalmazza, az tehát egyedi jogviták eldöntésére nem alkalmas. Egyedi ügyekben kérjük vegye igénybe az EJI jogsegélyszolgálatát, vagy forduljon ügyvédhez. A tájékoztató a feltöltésének napja óta esetleg elvégzett jogszabályváltozásokat nem tartalmazza, azokra nem utal, ezért, ha hosszabb idő telt el a tájékoztató publikálása óta, a cikkben megtalálható egyes információk elavulhattak.

További
hírek

Music Hungary

Hírlevél feliratkozás

Add meg neved és e-mail címed, hogy elsőként értesülj fontos híreinkről, újdonságokról.