A Pénzügyminiszter javaslata a zenei szakma számára

Music Hungary cikkek borítókép 01

Dátum

A Music Hungary Szövetség a pandémia kezdete óta igyekszik gyors és hatékony segítséget kieszközölni a zenei szakmának. Novemberben kerestük meg először Varga Mihály pénzügyminisztert a rendezvénytilalom idejére szóló KATA-enyhítéssel kapcsolatban, mely sokakat érint az élőzenei, előadóművészeti szektorban. 

Levelünkre, majd ismételt, nyílt levelünkre januárban kaptunk választ, először Besesek Botond adószabályozásért és számvitelért felelős helyettes államtitkártól, aki a probléma megoldására azt a javaslatot tette, hogy a KATA-s vállalkozások átmenetileg szüneteltessék a vállalkozást, így a szüneteltetett hónapokra nem kell az adóösszeget befizetniük. Válaszlevelünkben felhívtuk a pénzügyminisztérium figyelmét arra, hogy a vállalkozás szüneteltetése több okból sem megoldás a problémára, melyre a napokban kaptunk választ Varga Mihály pénzügyminisztert úrtól. Levelének ide vonatkozó részét idézzük: 

“A Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtása keretében a kulturális ágazatban a koronavírus-világjárvány által okozott gazdasági problémák enyhítésére szolgáló támogatás biztosításáról szóló 1879/2020. (XII. 4.) Kormányhatározat alapján a kormány számos többletforrásról, támogatásról döntött, valamint az elmúlt időszakban több kiemelkedő kulturális projekt és megvalósult. 

A koronavírus világjárvány kulturális művészeti szférát érintő hatása a nak enyhítésére szóló 1290/2020. (VI. 5.) Kormányhatározat is jelentős forrásallokációról rendelkezik, továbbá kedvezően érintheti a szakma képviselőit az egyes államháztartási szabályok vészhelyzet ideje alatti eltérő alkalmazásáról szóló 709/2020. (VII. 30.) Kormányrendelet is.

Tájékoztatom, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021-től számos új pályázati felhívást fog megjelentetni, ezek között szerepel egy kreatívipari vállalkozásokat célzó felhívás is, ahol többek között az előadóművészet-ágazatban tevékenykedő cégek is tudnak majd tervezetten támogatást igényelni. Ez a felhívás legkorábban 2021. második félévétől lesz elérhető. 

Ezen túlmenően a Széchenyi Kártya Program termékeket, valamint a mikro- és kisvállalkozásokat segítő MFB hitelprogramokat is ajánlom a szíves figyelmébe.

Tájékoztatom továbbá, hogy új lehetőségként jelent meg a Kormány 1038/202. (II. 5.) Kormányhatározata a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsönről, amely rendkívül kedvező széles körű felhasználást biztosító hitel lehetőséget kínál a vészhelyzetet követő újraindulás időszakára.”

További
hírek

Music Hungary

Hírlevél feliratkozás

Add meg neved és e-mail címed, hogy elsőként értesülj fontos híreinkről, újdonságokról.