Programbontás 2021

Első nap

IX. Music Hungary Konferencia felhívás ikon

Megnyitó

A Music Hungary Szövetség elmúlt egy éve

IX. Music Hungary Konferencia beszélgetés ikon

Egyedül nem megy?

A 2020. évi Music Hungary Konferencián számos részletet megtudhattunk arról, hogy hogyan alakul a Magyar Könnyűzenei Stratégia sorsa. Azóta a Kormány a stratégiát elfogadta és a végrehajtással megbízott Petőfi Kulturális Ügynökség részére rendelkezésre bocsájtott 5 évre 23 milliárd forintot. Eközben az iparág sokszor hangoztatott, áfacsökkentéssel kapcsolatos kérése – úgy tűnik – folyamatosan falakba ütközik. Mire számítsunk a közeli jövőben és egyáltalán, mi lehet az állam szerepe a könnyűzenében – főként egy ilyen nehéz időszakban.

Veszteségeink

IX. Music Hungary Konferencia kávé ikon

Kávészünet

IX. Music Hungary Konferencia kerekasztal ikon

Szépen lassan mindenünk leépül?

A Hangfoglaló Program által 2018-ban megrendelt kutatás szerint a hazai zenészek és zeneiparban dolgozók több mint 50%-a tapasztal magán rendszeresen negatív lelkiállapotot, komoly stresszt, szorongást vagy depressziót. Mindez még jóval azelőtt derült ki, hogy a COVID teljesen átírta volna az iparágban dolgozók vagy annak életében részt vevők jelentős részének a mindennapjait. Odafigyelünk-e vajon kellőképpen egymásra? Megvan-e a hazai zenei színtéren az a tudás, összefogás és tettrekészség, amely védőhálót tud biztosítani, ha valaki már bajban van? Szükségszerű-e, hogy az egzisztenciális bizonytalanság miatt mindenki túlvállalja magát? A munkától vagy a pszichoaktív szerektől függnek-e inkább a magyar zenészek?

Második nap

IX. Music Hungary Konferencia beszélgetés ikon

Csillogó fekete lemezeken

Miközben évek óta a fizikai hanghordozók végét emlegetik, a 2010-es évek második fele a vinyl reneszánszáról szólt. Jól láthatóan Magyarországon is visszatértek a köztudatba a fekete lemezek, a Media Markt polcain és a szaporodó lemezbörzék számán is lemérhető módon. De mit jelent ez a számok nyelvén? Megéri-e egy magyar produkciónak vinylt kiadnia? Mire számít az első újonnan induló magyar vinylmanufaktúra?

IX. Music Hungary Konferencia kerekasztal ikon

Vizet a tengerbe

A HOTS Magyar Zenei Exportiroda az elmúlt 5 évben megmutatta, hogy viszonylag kis erőforrásokkal is látható sikereket lehet elérni: a külföldről érkező jogdíjbevételek a többszörösükre nőttek. Ennek ellenére nem mindenki ért egyet az aktuális exportstatégiával és az exporttámogatásokkal, vannak DIY előadók akik a saját fejük után haladva lépnek ki a nemzetközi piacokra. Egy biztos: a számos (néha teljes homályban maradó) underground siker mellett a nagy nemzetközi popsiker továbbra sem született meg. A kérdés: merre tovább?

IX. Music Hungary Konferencia kerekasztal ikon

A zene életben tartja európát?

Az Európai Unió a 2010-es évek második felében elindította a Music Moves Europe névre hallgató, úgynevezett előkészítő ernyőprogramját. Ennek keretében szakmai dialógusok, kutatások, tehetséggondozó programok és pályázati kiírások születtek – utóbbiakon több magyar szereplő is sikerrel vett részt. De hogyan tovább: milyen európai uniós és más transznacionális forrásokkal lehetne többletbevételekre szert tennie a magyar zenei szakmának a most következő EU-s költségvetési periódusban – és hogyan lehet a kis zeneipari szereplők köztudottan gyenge forrásteremtési kapacitásait fejleszteni?

IX. Music Hungary Konferencia előadás ikon

Mennyit ér egy dal?

Björn Ulveaus, az ABBA alapítója, jelenleg a CISAC (az egyes országokban működő jogvédő társaságok nemzetközi ernyőszervezete) elnöke. Ő saját maga elhatározásából rendelt meg egy tanulmányt, amely – ahogy a címe (Rebalancing the song economy) is mutatja, egyfajta új egyensúlyt keres a zenei gazdaságban, amely megalapozhatja a következő évtizedek zeneipari struktúráját. Az előadáson a tanulmány lényegi megállapításaival ismerkedhetünk meg.

IX. Music Hungary Konferencia tréning ikon

Zöldítési ötletek a zeneiparban

IX. Music Hungary Konferencia előadás ikon

UNESCO City of Music - Veszprém

IX. Music Hungary Konferencia előadás ikon

csakadal.hu online piactér

IX. Music Hungary Konferencia kávé ikon

Kávészünet

IX. Music Hungary Konferencia előadás ikon

VEB2023 / zeneoktatási program

IX. Music Hungary Konferencia kerekasztal ikon

Ki öli meg a rádiósztárt?

Általános közhely, hogy a zenetévék után a rádiók is a végórájukat élik – míg mások szerint még ma is lehetetlen igazán nagy “lakossági” sikert elérni rádiós rotáció nélkül. Végóra ide vagy oda, a Petőfi Rádió – újra átalakulófélben lévő – zenei arculata még mindig az egyik legtöbbet vitatott kérdés a szakmában, miközben számos fiatal előadó erről tudomást sem véve hozza a százezres-milliós hallgatottságokat a streaming szolgáltatóknál. De vajon demokratikusabb lett-e a hallgatókhoz való eljutás a streamingnek köszönhetően? Átvette-e a Youtube és a Spotify a major kiadók királycsináló szerepét?

IX. Music Hungary Konferencia beszélgetés ikon

A magyar dal napjai jönnek?

A reggeli plenáris exportstratégiai vitához kapcsolódóan a magyar dalok és dalszerzők külföldi esélyeit, lehetőségeit járjuk körbe. Fognak-e nemzetközi előadók Magyarországon született dalokat énekelni? Hogyan lehet szerzőként kollaborációkba bekerülni? Eljutnak-e a magyar dalok a külföldi music supervisorokhoz?

IX. Music Hungary Konferencia kistening session ikon

Listening session: karanténvideók

A COVID miatti karantén időszaka alatt csak Magyarországon több ezer stream felvétel, közönség nélküli koncertvideó és egyéb, digitálisan rögzített zenei képfelvétel készült. Zsákutca-e a stream a közönséggel való kapcsolatban? A session keretében a legjobban sikerült karanténvideókból válogatunk és azokat értékelik a meghívott vendégek.

IX. Music Hungary Konferencia tréning ikon

Forrásteremtés tréning

IX. Music Hungary Konferencia kerekasztal ikon

"Számíthatsz rám"

A pandémia – miközben sosem látott kihívások elé állította a zeneipari szereplőket – számos példát hozott arra, hogy a közösségek mekkora erővel rendelkeznek. A kollégák és a rajongók több alkalommal is megmutatták, hogy az összefogás, a szolidaritás mennyit jelenthet. A Fábián Juli Emlékalapítvány gyűjtései, a Save The Backstage akció vagy a #nemváltomvissza kampány mind a kulturális és zenei élet szereplőit segítő, alulról jövő kezdeményezésként indult el. Eközben – járványtól függetlenül – a zenekarok, zenei projektek kedvelt forrásteremtő módszere lett a rajongói elkötelezettségre és támogatásra épülő crowdfunding. De mi lehet ezeknek a kezdeményezéseknek a jövője?

IX. Music Hungary Konferencia kistening session ikon

Listening session: zenei podcastok

A Hangfoglaló Program célzott támogatása és a COVID miatt otthon töltött hetek-hónapok együttesen elhozták a magyar zenei podcastok aranykorát: több mint félszáz tematikus beszélgetős műsor van jelenleg Magyarországon. De kik gyártják a legérdekesebb tartalmakat és mik a jó podcast ismérvei? Belehallgatós példákon keresztül ismerkedünk meg a mai magyar zenei podcast-szcénával.

IX. Music Hungary Konferencia tréning ikon

Youtube tréning

IX. Music Hungary Konferencia beszélgetés ikon

"Sose volt még ennyire durva"

Az NFT, vagy non-fungible token lényege, hogy a kriptovalutákhoz hasonlóan a blockchain technológiára építve egy adott digitáils “tárgy” – vagyis token – tulajdonjoga nyilvános, biztonságosan (megosztott adatbázisban) rögzített és nyomon követhető. De mi is ez valójában és hogyan tehetnek szert bevételre a zeneipari szereplők ennek segítségével?

IX. Music Hungary Konferencia kistening session ikon

Listening session: új magyar zenék

A Music Hungary Konferenciához kapcsolódóan Veszprémben a VEB2023 szervezésében egy hazai showcase-minifesztiválra kerül sor, ennek fellépői küldhetnek be friss hangfelvételeket, ezeket értékelik a meghívott vendégek.

IX. Music Hungary Konferencia tréning ikon

Tiktok tréning

IX. Music Hungary Konferencia beszélgetés ikon

"Mit tehetnék érted?"

A járvány alatt látványosan intenzívebb lett az iparági kommunikáció. A Music Hungary Szövetség égisze alatt és attól függetlenül is több új szervezet jött létre. A zenei menedzserek megalapították (illetve aktivizálták) a ZEME-t, az élő zenei klubok létrehozták a Könnyűzenei Klubok Szövetségét. A rendezvényszektor több szereplője pedig a Magyar Turisztikai Program Alapítvánnyal igyekszik forrásokat csatornázni a nehéz helyzetbe került színtér irányába.

IX. Music Hungary Konferencia kerekasztal ikon

Újra úton

A 2022. évi fesztiválnyár és a nemzetközi turnék újraindulása

Music Hungary

Hírlevél feliratkozás

Add meg neved és e-mail címed, hogy elsőként értesülj fontos híreinkről, újdonságokról.