2018. május 31. Csütörtök

Helyszín: Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, 3300 Eger, Losonczy-völgy

10:00-10:15

Megnyító

10:15-11:00

"És a lemezgyártók átkozták a konkurenciát"
Local Heroes

A januárban publikált hallgatottsági adatok szerint a megyeszékhelyi rádiók egy része meglepően sok új hallgatót szerzett magának az elmúlt félévben. Mit tudnak a helyi rádiók, amit az országos, vagy majdnem országos elérést biztosító versenytársak nem? Képesek helyi közösséget formálni, helyi sztárokat teremteni? A helyi rádiós jelenlét mennyiben konvertálható koncert látogatássá? Vajon mennyire lesz képes egy új országos kereskedelmi rádió megjelenése átformálni ezt a piacot?

11:35-12:20

“Én má’ nem muzsikálok csak egy jelet adok a gépnek…”
Magyarországi Hangstúdiók

A digitális technika elterjedésének egyik pozitív fejleménye, hogy a felvételkészítéshez szükséges eszközök ára jelentősen csökkent, így egyre több zenész engedheti meg magának ezeket. Ebből akár az is következhetne, hogy nincs szükség profi hangstúdiókra, hiszen mindenki el tudja végezni a munkáját otthon. A valóságban azonban a kereskedelmileg értékes felvételek túlnyomó többsége továbbra is profi stúdióban készül. A beszélgetés azt vizsgálja, mi a helyzet ma a hangstúdiók piacán, kik a fontos szereplők, mit kínálnak a felvétel rögzítésén túl a zenészeknek.

12:20-12:40

“Neked írom a dalt”
Dalszerző Expó + Songwriting Camp

2018. február 1-jén több mint 300 dalszerző gyűlt össze a Budapest Music Centerben. Aznap került megrendezésre az Artisjus által szervezett első Dalszerző Expo, a DEX – egy kifejezetten dalszerzőknek szóló szakmai nap, melyen a magyar szakma képviselőin túl szlovák, cseh és horvát szerzők is részt vettek. 5 külföldi és 30 magyar előadó tartott párhuzamosan több teremben előadásokat, workshopokat, beszélgetéseket és egyéni tanácsadásokat.

A Songwriting Camp csapata 2015 óta szervez dalszerző táborokat Európa-szerte. A tábor ötlete Niclas Molinder és az ABBA egyik tagja, Björn Ulvaeus fejéből pattant ki. A céljuk az volt, hogy olyan alkotói teret teremtsenek a szerzőknek, ahol tanulhatnak egymástól, és közösen írhatnak zenét anélkül a kényszer nélkül, hogy piacképes zenei anyagot kell elkészíteniük.

14:00-14:40

“Let’s stick together”
Music Hungary Szövetség

A Music Hungary Szövetség azért jött létre, hogy a konferencián évről évre felmerülő témákról ne csak vitatkozzunk, beszélgessünk, hanem tegyünk is értük. A zeneipar szereplői, műfajtól, mérettől, ízléstől, az iparágban betöltött szereptől függetlenül ebben a szervezetben tudnak közös érdekeik és értékeik ügyében fellépni és képviselni a szakma szempontjait, az állam, az üzleti élet szereplői, a világpiac és a nagyközönség felé. Az egyes területek érdekeinek kidolgozására szakosztályok alakíthatóak, amelyen keresztül a hangszeresektől a fesztiválszervezőkig vagy a zenei exportban érdekeltekig mindenki hozzáteheti a maga szempontjait a közös stratégiához és tevékenységhez.

14:40-15:30

“Otthonom a nagyvilág”
Kerekasztal a zenei exportról

A zenei export szinte mindig állandó témája a Music Hungary-nek, mióta nincs zenei exportiroda. De mi lesz, ha egyszer megint lesz? Mit ért el a HOTS? Mik voltak az elmúlt év legnagyobb nemzetközi sikerei? Hogyan folytathatóak az elmúlt egy évben megtett kezdeti lépések?

15:50-16:30

“Virítsd a lóvét!”
Kultúrtaoizmus

Törvényesített adócsalás vagy finomhangolásra érdemes finanszírozási forma a társasági adó a kultúrában? Bevezetése óta viták kereszttüzében áll a kulturális TAO. Évente 20-30 milliárd forintnyi társasági adó folyik be a költségvetés helyett a "kultúrába" - de valóban oda érkezik-e meg? 2018-ban minden korábbinál nagyobb port kavartak a "vattázott" előadásokról, arénásított silány popelőadásokról szóló beszámolók, amelyeket mind ez a finanszírozási lehetőség tett lehetővé. El kell törölni? Meg kell tartani? Változtatni kell a szabályokon? Ha igen, hogyan? A Music Hungary-n a TAO-rendszer pártolói és ellenzői ütköztetik érveiket.

16:30-17:20

“Kétforintos dal”
Value gap - legújabb fejlemények: Az online zenepiac változása

Honnan jött létre – hol tart – merre tovább?
Szerzői jogkezelés, EU-s szövetségek, előadói jogkezelés és értékhézag-problémakör.

16:30-17:20

“Click,click,click”
Blockchain a zeneiparban

Mi a blockchain, hogy működik?
Mi a zeneipari adatbázisok valódi problémája?

16:30-17:20

“Egy DJ tönkretett”
DJ-k a fesztiválok nagyszínpadán: Múló hóbort vagy a jövő? Van-e esélye a magyaroknak?

Évek óta erősödő jelenség, hogy a népszerű zenekarok mellet egyre több menő DJ is képes több tízezres tömegeket vonzani a fellépésére, olyannyira, hogy már nem csak a Balaton Sound-on, de a Szigeten, sőt, a Volt Fesztiválon is egyre több ilyen produkciót látunk a nagyszínpadon. Vajon az egész csak "play gomb és porhintés"? Folytatódik-e ez a trend? Eljuthat-e egy magyar DJ/Producer is a David Guetta-i magasságokba?

2017. JÚNIUS 1. Péntek

Helyszín: Imola Hotel Platán, 3300 Eger, Csákány u. 7.

10:00-10:45

“Örömóda”
Az Európai Unió zenei politikája

Elindult a Music Moves Europe program, megszületett a European Agenda for Music. Hogyan részesülhetnek ebből a magyar produkciók? Lesz-e olyan fontos a zene Európának, mint a film vagy a mobil roaming?

10:45-11:30

“Kinn is vagyok, benn is vagyok”
Állam és könnyűzene 2018

dén érezhetően felerősödött az állami aktivitás a könnyűzene területén: Máté Péter-díjként lett állami művészeti középdíja a jazznek és a könnyűzenének, újabb négy évvel meghosszabbították a Hangfoglaló Könnyűzenei Támogató Programot (NKA), valamint létrejött az iparág hivatalos kormányzati becsatlakozási pontja, a K.Ö.SZ.I. (Könnyűzenei Szolgáltató Iroda). Mi az oka ennek az aktivitásnak? Milyen buktatókat rejt magában és milyen lehetőségeket kínál? És persze milyen zenét szeret Állam bácsi?

11:40-12:30

“Zárt osztály”
Music Hungary Szövetség Szakosztályok bemutatkozása

Az idén megalakult Music Hungary Szövetség elsődleges céljának tekinti, hogy a konferencián évről évre felmerülő problémákról ne csak szó legyen, hanem tényleges megoldás is szülessen azokra. A Szövetség működésének megkönnyítését és megszervezését, illetve az egyes területek érdekeinek megvalósítását Szakosztályok látják el, amelyek a fesztiválszervezéstől a zenei exporton át a zenei oktatásig terjedő területeket is körül ölelik. Utolsó programpontunkban ezen Szakosztályok mutatkoznak be és adnak betekintést a jövőbeni működésükre is.

Az VI. Music Hungary konferencia moderátorai Horváth Gergely, Lévai Balázs és Stumpf András lesznek!

Eger,
Bolyki-völgy
2018.05.31-06.01.

Music Hungary 2018
Szállás

Hotel Villa Völgy****
3300 Eger, Tulipánkert u. 5.

A Hotel Villa Völgy **** Wellness & Konferencia a borairól híres egri Szépasszonyvölgyben található, ahol tufakőbe vájt borospincék százai várják az idelátogató vendégeket. A környezet nagyon csendes, a szállodakomplexum impozáns épületeit egy gyönyörű 2 hektáros park öleli körül. A kedvelt borospincék, szórakozóhelyek pár perces sétával megközelíthetők. A konferenciára érkező vendégeinket itt egy- és kétágyas szobákkal várjuk!

Hotel Imola Platán
3300 Eger, Csákány u. 7.

A Hotel Imola Platán évek óta biztosít szállást a Music Hungary konferencia részvevőinek és programjainak is egyaránt. Az Eger belvárosában, nyugodt és kellemes környezetben található hotel erkélyes szobákkal (kilátással az Eged-hegyre, illetve a több száz éves platán fákra) és a vidék gasztronómiai különlegességeivel és borkultúrájával várja vendégeit. A konferenciára érkező vendégeinket itt egy- és kétágyas szobákkal várjuk!